Dip paprykowy

Ewelina
07.10.2014 8:54
Dip paprykowy

Przepis

Przepis na ten dip dostałam od sąsiadki. To była miłość od pierwszego spróbowania. I jak sie później okazało, nie tylko ja się w nim zakochałam. Dlatego w końcu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, może i Wam posmakuje :)

Dip można używać zamiast koncentratu pomidorowego, do past, jako sos do makaronu, czy też wyjadać prosto ze słoiczka, bez żadnych dodatków (tak, ja tak robie najczęściej :)

Dip paprykowy

3 kg papryki czerwonej

20 dag papryczki chilli

25 dag cukru

3/4 szklanki octu

szklanka oleju

3 słoiczki koncentratu pomidorowego

główka czosnku

3 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego,

1 łyżka soli

Paprykę zmielić w maszynce do mięsa i gotować 15 minut. Dodać 25 dag cukru, 3/4 szklanki octu, szklankę oleju i 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, dużą główkę czosnku, liscie laurowe, ziele angielskie, sól. Gotować wszystko jeszcze przez 20 minut. nakładać gorące do słoików.