Przepis
Przepis na ten dip dostałam od sąsiadki. To była miłość od pierwszego spróbowania. I jak sie później okazało, nie tylko ja się w nim zakochałam. Dlatego w końcu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, może i Wam posmakuje :)
Dip można używać zamiast koncentratu pomidorowego, do past, jako sos do makaronu, czy też wyjadać prosto ze słoiczka, bez żadnych dodatków (tak, ja tak robie najczęściej :)
Dip paprykowy
3 kg papryki czerwonej
20 dag papryczki chilli
25 dag cukru
3/4 szklanki octu
szklanka oleju
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
główka czosnku
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 łyżka soli
Paprykę zmielić w maszynce do mięsa i gotować 15 minut. Dodać 25 dag cukru, 3/4 szklanki octu, szklankę oleju i 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, dużą główkę czosnku, liscie laurowe, ziele angielskie, sól. Gotować wszystko jeszcze przez 20 minut. nakładać gorące do słoików.