Tortille po meksykańsku Tortille, które możesz przygotować na karnawałową kolację, na spotkania rodzinne, na różne uroczystości. 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: • 1 opakowanie tortilli 6 x 25cm • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki ketchupu pikantnego • 500 ml passaty • 100 g koncentratu pomidorowego • 400 g fasoli czerwonej w puszce • 285 g kukurydzy konserwowej • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 12 plastrów żółtego sera • 1 papryka czerwona • Olej do smażenia • ½ łyżeczki oregano • 1 łyżeczka papryki słodkiej • ½ łyżeczki papryki ostrej • Szczypta Chlii • Sól Sposób przygotowania: 1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, wsypuję paprykę ostrą, paprykę słodką, oregano oraz sól. Smażę około 10 minut i wlewam ketchup. 2. Do garnka wlewam passatę, koncentrat pomidorowy, dodaję odlaną zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną w paseczki drobno paprykę czerwoną, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Wszystko razem gotuję 10 minut. Połowę sosu z warzywami przekładam do mięsa. 3. Na każdym placku tortilli układam po dwa plastry żółtego sera i po trzy łyżki farszu. Placki zwijam, najpierw zawijam brzegi, żeby nie wypadł mi farsz a później zwijam w roladki. 4. Tortillę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam wierzch pozostałym sosem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C. 5. Gotowe. 6. Smacznego.