boczku surowego wędzonego 1 cebula 1 małe jabłko czosnek (po 2 ząbki na słoik) majeranek (1/3 łyżeczki na słoik) tymianek (duża szczypta na słoik) pieprz (szczypta na słoik) Wykonanie: Boczek i słoninę zmielić, lub pokroić w małą kostkę (ja zmieliłam). Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec smalec 1 godzinę 30 minut. Na wierzch wsypać przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną cebulę i jabłka. Przez pierwsze 15 minut pieczenia obserwujcie, bo jeden słoik mi pękł. Dlatego na wszelki wypadek na początku pilnujcie. Ja zdążyłam wyciągnąć uszkodzony słoik i tylko trochę zalało mi blaszkę. Z podanych składników zrobiłam 4 słoiki 0,3 l. i jeden mniejszy. Nie chcę myśleć co by było gdyby smalec całkiem się wytopił. Nie wiem dlaczego tak się stało, być może był uszkodzony. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim słoiki do przestudzenia.