Agusiowe smakołyki

Ciasta
14.12.2022 9:54
Agusiowe smakołyki

mleka 120 g. masła 200 g. cukru pudru 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 2 większe jabłka garść orzechów (u mnie laskowe) 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki suszonej żurawiny 4 suszone morele Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 50 g. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie tu pasuje. Na koniec wrzucić orzechy, płatki migdałów, żurawinę i pokrojone drobno morele. Nie ma tu żadnego ciasta, jest tylko masa makowa z jabłkami i bakaliami. Po prostu łączy się wszystkie składniki w misce i przekłada do tortownicy. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Zostawić pod przykryciem na około godzinę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2022/12/makowiec-japonski.html