Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem (pół na pół), minimum 5 godzin. Składniki: 5 płatów śledziowych a la matjas (miałam solone) 3 średnie ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich olej rzepakowy Wykonanie: Na dno słoika (miałam 750ml) wyłożyć trochę ogórków z czosnkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Ogórki pokroić w półplasterki, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na górze powinny być ogórki z czosnkiem i ziołami. Następnie znowu ogórki z czosnkiem, zioła prowansalskie i kolejną warstwę śledzi. W międzyczasie można wymienić wodę z mlekiem. Jeśli macie śledzie w oleju, to wystarczy moczyć godzinę. Ten rok zakończę przepisem na śledzie:)
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/12/sledzie-po-prowansalsku.html