Pulpeciki skandynawskie Smak tych pulpecików rozpływa się w ustach a zapach unosi się po całym domu, koniecznie wypróbuj. 40 minut czas przygotowanie 14 porcji Składniki na pulpety: • 100 g cebuli • 3 ząbki czosnku • 15 oleju • 750 g mięsa mielonego • 80 g bułki tartej • 1 całe jajko • 30 g mleka • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej • ¾ łyżeczki pieprzu • 1 ½ łyżeczki soli Składniki na sos: • 400 g wody • 1 kostka bulionu mięsnego • 40 g masła • 20 g musztardy Dijon • 20 g sosu sojowego jasnego • 5 g soku z cytryny • ¼ łyżeczki imbiru suszonego • ½ łyżeczki pieprzu • ½ szk. śmietany 30% • 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania pulpetów: 1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam mięso, dodaję usmażone warzywa, wsypuję bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wbijam jajko, wlewam mleko i wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej robię okrągłe kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu pulpety układam w naczyniu. Sposób przygotowania sosu: 1. Do garnka wlewam wodę, dodaję kostkę bulionową, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir, pieprz i gotuję około 10 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuje i polewam sosem pulpety. 2. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką. 3. Smacznego