Żeberka z pieczarkami Aromatyczne żeberka, które mogą znaleźć się na Twoim stole świątecznym. Żeberka z dodatkiem pieczarek w pysznym sosie. 8 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 1 cebula • 25 dag pieczarek • 1 papryczka Chili • Olej do smażenia • 200 g koncentratu pomidorowego • 2 łyżki sosu sojowego jasnego • 1 łyżka mąki pszennej • Sól • Pieprz • 1 łyżka papryki słodkiej Sposób przygotowania: 1. Żeberka myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz papryką. Mięso układam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C. Po upieczeniu żeberka układam w naczyniu a sos z pieczenia odstawiam na bok. 2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone pieczarki w plasterki. Doprawiam pieprzem oraz solą. 3. Papryczkę chili oczyszczam z nasion, kroję drobno, przekładam do grzybów. Następnie wlewam sos z pieczenia mięsa, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem z grzybami polewam mięso. 4. Danie gotowe, podaję z surówką i ziemniakami. 5. Smacznego.