Kruche ciasteczka maślane z Piemontu

Magda
Desery
18.10.2022 20:18
Kruche ciasteczka maślane z Piemontu

Zabieram Was dzisiaj do Piemontu i zapraszam na kruche ciasteczka maślane „Paste di meliga” w dialekcie piemonckim nazywane „paste 'd melia”. W 1999 roku region Piemontu przyznał ciasteczkom certyfikat PAT (Prodotti agroalimentari tradizionali italiani) i zostały wpisane na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych. Przepis na ciasteczka podobnie jak wiele innych włoskich specjałów narodził się z biedy w czasach gwałtownego wzrostu cen pszenicy. W starożytności zwyczajem było mieszanie różnych typów mąk, dodając tańsze do tych bardziej wartościowych. Do mąki pszennej zaczęto dosypywać mąkę kukurydzianą uzyskaną z bardzo drobno zmielonej kukurydzy. Dzięki temu zabiegowi zaczęto wypiekać pyszne ciastka o klasycznym kształcie pączka …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/kruche-ciasteczka-maslane/