Smacznego! KULINARNE INSPIRACJE Na zakończenie wielbicielom risotto chciałam przypomnieć, że na blogu czekają na Was godne uwagi przepisy na risotto: z gorgonzolą i kapustą, z groszkiem i pesto z rukoli, z cukinią i pietruszkowym pesto, z kapustą włoską i szynką parmeńską oraz z grzybami i rozmarynem. SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ryżu 100 g wędzonego łososia 2 szalotki 2 fenkuły 1 l bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła koperek sól, pieprz oliwa z oliwek Risotto z wędzonym łososiem i koprem włoskim Na koniec przed podaniem risotto z wędzonym łososiem oprószamy czarnym pieprzem i dekorujemy posiekanym koperkiem, który jeszcze bardziej podkręci smak dania. Przy przygotowywaniu risotto najistotniejsze jest, aby w czasie mieszania ryżu, unikanie zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu, ponieważ risotto powinno być kremowe a ryż nierozgotowany. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w kosteczkę szalotki. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Risotto mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty.