Zapraszam Was na słodkie małe co nieco – apulijskie ciasteczka z kremem cukierniczym. Nazwa „sporcamuss” w dialekcie apulijskim oznacza „brudne usta / buzia”, ponieważ zjedzenie ciasteczek i niezabrudzenie się nimi jest praktycznie niemożliwe. Jak to bywa we Włoszech, w każdym domu istnieje nie tylko inny dobór składników danego przepisu, ale również inna nazwa. I tak np. w domu rodzinnym mojego męża ciasteczka nazywano „cuscini”, czyli „poduszki”, ze względu na ich kształt. Ciastka składają się z dwóch kwadratów z chrupiącego ciasta francuskiego, które obficie przełożone są aksamitnym kremem cukierniczym i obsypane cukrem pudrem. Sporcamuss są nie tylko urocze z wyglądu, ale …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://lagrandepiccolacuoca.com/apulijskie-ciasteczka-z-kremem/