Przepis
tortownica 24 cm:
700 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
180 - 200 gramów cukru pudru
3 - 4 łyżki soku z cytryny
4 - 5 łyżek zalewy brzoskwiniowej
2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
300 gramów śmietany kremówki 30%
2 puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
około 130 gramów okrągłych biszkoptów
Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
Twaróg utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, zalewą brzoskwiniową.
Śmietankę ubić na pół sztywno, połączyć z masą serową. Do przestudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy, wymieszać, a następnie zdecydowanym ruchem przelać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach.
Brzoskwinie odcedzić z zalewy. Zawartość jednej puszki pokroić w kosteczkę i wrzucić do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, delikatnie rozprowadzić na nich masę serową, wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w około 0,8 litra gorącej wody.
Zawartość drugiej puszki owoców pokroić w plasterki, poukładać na zastygniętym sernik, zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.