sernik na zimno z brzoskwiniami

Krzysztof
Przepisy
19.08.2014 19:42
sernik na zimno z brzoskwiniami

Przepis

tortownica 24 cm:

700 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego

180 - 200 gramów cukru pudru

3 - 4 łyżki soku z cytryny

4 - 5 łyżek zalewy brzoskwiniowej

2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody

300 gramów śmietany kremówki 30%

2 puszki brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

około 130 gramów okrągłych biszkoptów

Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).

Twaróg utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, zalewą brzoskwiniową.

Śmietankę ubić na pół sztywno, połączyć z masą serową. Do przestudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy, wymieszać, a następnie zdecydowanym ruchem przelać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach.

Brzoskwinie odcedzić z zalewy. Zawartość jednej puszki pokroić w kosteczkę i wrzucić do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, delikatnie rozprowadzić na nich masę serową, wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce.

Galaretki rozpuścić w około 0,8 litra gorącej wody.

Zawartość drugiej puszki owoców pokroić w plasterki, poukładać na zastygniętym sernik, zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.