Muffiny z serkiem kremowym

Krzysztof
Przekąski
18.08.2014 21:51
Muffiny z serkiem kremowym

Przepis

Składniki na około 18 muffinek:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2/3 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)

2 duże jajka

Masa z serka:

230g serka kremowego typu philadelphia

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

60g miękkiego niesolonego masła

1/4 szklanki posiekanych drobno orzechów pekan

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie. Zrób dołek w środku.

Jajka roztrzep z mlekiem oraz olejem i wlej do suchych składników. Zamieszaj krótko, tylko do połączenia.

Serek kremowy wymieszaj z cukrem. Połowę wmieszaj do ciasta.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto, nakładając do 2/3 wysokości zagłębień. Pozostały serek z cukrem rozdziel pomiędzy muffiny. Nałóż odrobinę na środek każdego i delikatnie wciśnij łyżeczką wgłąb.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier oraz masło umieść w misce i rozetrzyj pomiędzy palcami (lub widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Posyp muffiny obficie.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy wyrosną i zarumienią się.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną