Przepis
Składniki na około 18 muffinek:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
2 duże jajka
Masa z serka:
230g serka kremowego typu philadelphia
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
60g miękkiego niesolonego masła
1/4 szklanki posiekanych drobno orzechów pekan
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie. Zrób dołek w środku.
Jajka roztrzep z mlekiem oraz olejem i wlej do suchych składników. Zamieszaj krótko, tylko do połączenia.
Serek kremowy wymieszaj z cukrem. Połowę wmieszaj do ciasta.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto, nakładając do 2/3 wysokości zagłębień. Pozostały serek z cukrem rozdziel pomiędzy muffiny. Nałóż odrobinę na środek każdego i delikatnie wciśnij łyżeczką wgłąb.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier oraz masło umieść w misce i rozetrzyj pomiędzy palcami (lub widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Posyp muffiny obficie.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy wyrosną i zarumienią się.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)