Śledzie po japońsku

Ewelina
Sałatki
18.08.2014 8:04
Śledzie po japońsku

Przepis

Śledź po japońsku

Tym razem zdecydowanie mniej dietetycznie :) Śmietana i majonez to konieczność przy tego typu sałatkach. Śmiało mogę stwierdzić, że jest to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania śledzi.

Sałatka jarzynowa:

6 marchewek

4 pietruszki

pół dużego selera

5 ogórków kiszonych

półtora słodkiego jabłka

4 łyżki majonezu

4 filety śledziowe w zalewie z oleju

5 małych cebulek

jajko na twardo

rzodkiewka

Zalewa:

ok 2 szklanki wody

2 łyżki cukru

1 łyżka octu

szczypta soli

Sos do cebulki:

4 łyżki śmietany 18%

3 łyżki majonezu

sól, pieprz, cukier i cytryna do smaku

1. Wodę zagotowujemy w garnku z pozostałymi składnikami zalewy. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 30 minut, aż cebulka zmięknie.

2. Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki i jabłko, mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Śmietankę mieszamy z majonezem i przyprawami, polewamy nią cebulę. Jajko obieramy, przekrawamy na pół. Danie układamy na talerzu wg uznania.