Przepis
Składniki: (tortownica Ø 18)
spód:
3 łyżki zimnej wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
2 łyżki golden syrup lub innego płynnego słodu
9 łyżek mąki pszennej (typ 500)
1 łyżka ciemnego kakao
masa serowa:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl. mleka roślinnego lub wody
1/2 szkl. cukru
1 puszka mleczka kokosowego (400g)
1 opakowanie tofu naturalnego (180g)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z połówki cytryny
jagody, użyłam ok 500g
Kaszę jaglaną opłukujemy pod wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i gotujemy w dwóch szklankach mleka lub wody, do momentu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Studzimy
Zimną margarynę szybko zagniatamy z golden syrup, kakao i stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez przynajmniej 30 minut
Stałą część mleczka kokosowego ubijamy na piankę, dodajemy cukier, pokruszone tofu, kaszę jaglaną i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Masę serową odstawiamy do zgęstnienia
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim spód oraz boki tortownicy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na którym kładziemy kilka ziarenek fasoli. Pieczemy w 180C przez 10 minut. Upieczone ciasto lekko schładzamy
3/4 masy serowej wylewamy na tortownicę, pozostałą część łączymy z dwiema garściami jagód i również wlewamy na wierzch, który następnie dekorujemy pozostałymi jagodami.
Pieczemy w 180C z termoobiegiem przez ok. 45-50 minut, do zrumienienia