Jaglany sernik z malinami

Ewelina
Ciasta
18.07.2015 12:32
Jaglany sernik z malinami

Składniki

spód:

1/2 szkl. orzechów ziemnych lub nerkowców

2 łyżki suszonej żurawiny

kilka sztuk daktyli

masa serowa:

1 szkl. kaszy jaglanej

2 szkl. mleka roślinnego

laska wanilii

1/2 szkl. orzechów nerkowca

1/4 szkl, cukru pudru trzcinowego lub innego słodu w proszku

1 szkl. mrożonych lub świeżych malin

Przepis

Przygotowujemy spód. Żurawinę i daktyle namaczamy w wodzie przez co najmniej pół godziny, następnie rozdrabniamy na gładką masę. Orzechy mielimy na mąkę, łączymy z żurawiną i daktylami. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy masę z orzechów i owoców. Dokładnie rozprowadzamy i dociskamy. Tak przygotowaną foremkę nakrywamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki

Przygotowujemy masę serową. Orzechy nerkowca namaczamy w ciepłej wodzie, laskę wanilii przekrawamy, wydrążamy z ziarenek. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy z laską wanilii na mleku do momentu aż kasza będzie kremowa i miękka.

Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy za pomocą malaksera lub blendera z orzechami nerkowca i cukrem. Dodajemy ziarenka z laski wanilii. Część powstałej masy odkładamy do osobnej miseczki, natomiast do reszty dodajemy maliny i miksujemy całość jeszcze kilka minut.

Tortownicę wyjmujemy z lodówki, na spód wykładamy jasną masę serową, na wierzch masę z malinami lub dowolnie.

Wierzch ciasta wygładzamy, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.