Składniki
spód:
1/2 szkl. orzechów ziemnych lub nerkowców
2 łyżki suszonej żurawiny
kilka sztuk daktyli
masa serowa:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl. mleka roślinnego
laska wanilii
1/2 szkl. orzechów nerkowca
1/4 szkl, cukru pudru trzcinowego lub innego słodu w proszku
1 szkl. mrożonych lub świeżych malin
Przepis
Przygotowujemy spód. Żurawinę i daktyle namaczamy w wodzie przez co najmniej pół godziny, następnie rozdrabniamy na gładką masę. Orzechy mielimy na mąkę, łączymy z żurawiną i daktylami. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy masę z orzechów i owoców. Dokładnie rozprowadzamy i dociskamy. Tak przygotowaną foremkę nakrywamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki
Przygotowujemy masę serową. Orzechy nerkowca namaczamy w ciepłej wodzie, laskę wanilii przekrawamy, wydrążamy z ziarenek. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy z laską wanilii na mleku do momentu aż kasza będzie kremowa i miękka.
Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy za pomocą malaksera lub blendera z orzechami nerkowca i cukrem. Dodajemy ziarenka z laski wanilii. Część powstałej masy odkładamy do osobnej miseczki, natomiast do reszty dodajemy maliny i miksujemy całość jeszcze kilka minut.
Tortownicę wyjmujemy z lodówki, na spód wykładamy jasną masę serową, na wierzch masę z malinami lub dowolnie.
Wierzch ciasta wygładzamy, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.