Przepis
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ
Bardzo lubię purre ziemniaczane z cebulką... boczkiem czy innymi dodatkami. Jego gładka, aksamitna konsystencja to istne niebo w gębie!
A... że idzie w bioderka powiecie?
Eeee... od czasu do czasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)
Składniki:
ugotowane ziemniaki
kilka plasterków szynki
1 cebula
1 marchewka
słodka śmietanka
sklarowane masło
sól, pieprz
koperek
Wykonanie:
Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.