Ziemniaczane puree z szynką i marchewką

Ewelina
Przepisy
14.08.2014 9:54
Ziemniaczane puree z szynką i marchewką

Przepis

ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ

Bardzo lubię purre ziemniaczane z cebulką... boczkiem czy innymi dodatkami. Jego gładka, aksamitna konsystencja to istne niebo w gębie!

A... że idzie w bioderka powiecie?

Eeee... od czasu do czasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)

Składniki:

ugotowane ziemniaki

kilka plasterków szynki

1 cebula

1 marchewka

słodka śmietanka

sklarowane masło

sól, pieprz

koperek

Wykonanie:

Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.