Pomysłowe puree

Ewelina
Przepisy
08.01.2014 12:11
Pomysłowe puree

Przepis

Ziemniaki Duchesse

675 g ugotowanych

tłuczonych ziemniaków

1-2 żółtka

50 g masła

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

tłuszcz do nasmarowania blachy

żółtko do posmarowania ciasteczek z ziemniaków

Ziemniaki ugotuj tak, aby bulwy rozpadały się w wodzie. Odlej wodę i osusz, a następnie przepuść przez sito. Dodaj masło lub margarynę, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszaj. Ziemniaki ponownie przełóż do garnka, dodaj żółtka i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Po wymieszaniu z żółtkiem masa nie powinna przywierać do garnka. Wyciskaj masę na natłuszczoną blachę, formułując ciasteczka. Gotowe bezy posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż ciasteczka będą przyrumienione na złoto.