Przepis
Ziemniaki Duchesse
675 g ugotowanych
tłuczonych ziemniaków
1-2 żółtka
50 g masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
tłuszcz do nasmarowania blachy
żółtko do posmarowania ciasteczek z ziemniaków
Ziemniaki ugotuj tak, aby bulwy rozpadały się w wodzie. Odlej wodę i osusz, a następnie przepuść przez sito. Dodaj masło lub margarynę, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszaj. Ziemniaki ponownie przełóż do garnka, dodaj żółtka i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Po wymieszaniu z żółtkiem masa nie powinna przywierać do garnka. Wyciskaj masę na natłuszczoną blachę, formułując ciasteczka. Gotowe bezy posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż ciasteczka będą przyrumienione na złoto.