Placki ziemniaczano – marchewkowe

Ewelina
Przepisy
06.05.2014 9:23
Placki ziemniaczano – marchewkowe

Przepis

Placki ziemniaczano – marchewkowe

Składniki (na ok 15 placków):

ok pół kilo ziemniaków

3 duże marchewki

1 mała czerwona (lub zwykła) cebula

1 duży ząbek czosnku

2 jajka

ok 7-8 łyżek mąki (zależy od tego czy ziemniaki są wodniste)

garść posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

olej roślinny do smażenia

Dodatki

np. łosoś + śmietana rozmieszana z jogurtem naturalnym

np. pokruszony ser feta

np. na co tylko macie ochotę

Przygotowanie:

Marchewkę i ziemniaki umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce na średnich oczkach (jeśli mamy czas i siłę mogą być drobniejsze oczka). Dodać startą na drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wszystko doprawić ok pół łyżeczki soli i pieprzem, dodać jajka, mąkę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć od razu na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Długość smażenia zależy od tego jak grubo są starte ziemniaki i marchewka, jeśli użyliśmy grubych oczek, polecam smażenie na mniejszym ogniu przez min kilka minut z jednej strony, aby placki zdążyły się dobrze usmażyć w środku i zrobić miękkie. Gotowe placki odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz, a następnie serwować z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzają się jako obiad sam w sobie, czy też jako przystawka do dania głównego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną