Mécoulin - słodki chlebek z Doliny Aosty

Magda
Śniadania
05.01.2022 17:30
Mécoulin - słodki chlebek z Doliny Aosty

Pomimo, że święta Bożego Narodzenia już za nami, we Włoszech jeszcze czuć świąteczny nastrój. W domach pachnie jeszcze drożdżowym panettone lub pandoro a dzieci oczekują Befany, staruszki z krzywym nosem, która w nocy z 5 na 6 stycznia lata na miotle i zostawia w skarpecie słodkie prezenty. I ja mam dla Was jeszcze przepis, który wpisuje się w świąteczny klimat, pochodzący z Doliny Aosty z Val di Cogne – mécoulin, nazywany również „mecoulen” lub „alpejskim panettone”. Mécoulin to słodki chlebek o smaku, aromacie i konsystencji podobnej do panettone z Lombardii. Wzbogacony jest rodzynkami namaczanymi w rumie i skórką cytrynową. Cechą …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/mecoulin-slodki-chlebek/