Gotujesz wodę w czajniku więcej, niż jeden raz? To błąd!

Patrycja

Dom

14 grudnia 2021 21:29

Gotujesz wodę w czajniku więcej, niż jeden raz? To błąd!

Większość z nas uważa, że w gotowaniu wody w czajniku nie ma niczego skomplikowanego. Jednak  okazuje się, że często popełniamy pewien błąd. Dowiedz się, dlaczego nie warto ponownie gotować wody w czajniku.

Zdjęcie Co robisz z resztką wody z czajnika? Sprawdź, czy nie popełniasz tego błędu #1

Co robisz z resztką wody z czajnika?

Masz ochotę na herbatę lub kawę, wiec wlewasz do czajnika wody, aż po jego maksymalny poziom, nastawiasz, czekasz aż się zagotuje i… gotowe.  

Co w takim razie robisz z resztką wody, gdy już przygotujesz swój napój? Zupełnie nic! Najczęściej, tak jak wiele innych osób, zostawiasz ją i wykorzystujesz kolejny raz, potem następny i jeszcze jeden…

Okazuje się, że jest to powszechny błąd! Według ekspertów wody w czajniku nie powinniśmy gotować więcej, niż jeden raz.

Gotujesz wodę w czajniku więcej, niż jeden raz? To błąd!

Eksperci uważają, że tej samej wody w czajniku nie powinno się gotować kilka razy. Dlaczego?

Idealnie czysta woda, czyli woda dejonizowana lub destylowana nie zmienia swojego składu chemicznego. Jednak w wodzie pitnej z kranu zawartych jest wiele minerałów, a jej wielokrotne gotowanie sprawia, że się wytrącają. Z wody gotowanej więcej niż raz, wytrąca się więcej osadu, czyli kamienia. Ten następnie osadza się w czajniku i doprowadza do tego, że urządzenie szybciej się niszczy.

Istnieje także możliwość ulatniania potencjalnych zanieczyszczeń chemicznych, zwłaszcza jeśli woda nie jest czysta. Dzieje się tak w przypadku takich substancji, jak azotany, fluor i arsen.

Wydaje Ci się, że woda nie ma smaku? Nic bardziej mylnego! Kilkukrotnie gotowana woda może tracić walory smakowe i psuć przygotowywane przez nas napoje. Dzieje się tak dlatego, że słodka woda pitna zawiera dużo pęcherzyków powietrza, a wielokrotne gotowanie je usuwa, wpływając na jej smak.

Oprócz tego woda, która ostygła stojąc otwarta, nie powinna być pita już po jednym dniu, ponieważ rozwijają się w niej bakterie.

Zrezygnuj z tej praktyki

Wiele osób dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już raz przegotowaną. Uważają, że robiąc to oszczędzają. Nie wylewają wody z czajnika, żeby jej nie marnować, wydaje im się, że ponowne zagotowanie zmniejszy także ilość zużytej energii.

Niestety jest to szkodliwy nawyk, który wcale się nie opłaca! Dlatego, jeśli szkoda Ci wylewać przegotowaną wody, możesz wykorzystać ją do innych celów. Idealnie nada się na przykład do podlewania kwiatów.