Śledzie z cebulką

Ewa

Przekąski

Dec. 2, 2021, 2:30 p.m.

Śledzie z cebulką

Szukając pomysłu na przygotowanie śledzi, postanowiłam przygotować te w oleju z cebulką i majerankiem. Wyszły bardzo fajne. Początkowo czegoś mi w nich brakowało, ale pomogło dolanie do marynaty 3-4 łyżek octu z białego wina. Moje śledzie chyba nie były z zalewy octowej, więc tego octu im brakowało;) - 600-700 g płatów śledziowych w zalewie octowej - 5-6 średniej wielkości cebul - 1 łyżka majeranku - oliwa/olej - cukier Śledzie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Pozbawiamy skóry. Kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem z majerankiem. Na dno dużych słoików lub miski kładziemy warstwę śledzi, przekładamy je cebulą, …