Filet na patyku z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze szpinaku i cukinii

Ewa
Obiad
02.10.2018 8:05
Filet na patyku z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze szpinaku i cukinii

Z przyjemnością do powtórki właśnie w takim zestawieniu:) Mięso: 2 duże piersi kurczaka mielona papryka – słodka i ostra 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz Sałatka: 150-200 g szpinaku baby 2 małe, młode cukinie zioła prowansalskie 2 małe ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Ziemniaki: kilkanaście młodych ziemniaków 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/2 łyżeczki oregano spora szczypta soli morskiej ziołowej (lub zwykłej) świeżo mielony pieprz W misce umieszczamy jogurt, sos sojowy, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sok z cytryny łączymy z 2 łyżkami wody, miodem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (mały ząbek, lub pół większego) oraz solą i pieprzem. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy oraz przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku. Mieszamy z przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny (im dłużej tym lepiej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-55 minut (lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie i rumiane – zależy od odmiany, należy kontrolować czas pod koniec pieczenia). Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-25 minut. Do tego sałatka ze świeżego szpinaku i pieczonej cukinii oraz coś, czego chyba nikt nigdy nie odmawia – ziemniaczki z piekarnika. Smażymy na patelni grillowej, na minimalnej ilości oleju. Mięso marynowane w jogurcie i sosie sojowym z przyprawami wyszło niebywale aksamitne.