Zakwas z buraków, to środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi. Dowiedz się, dlaczego warto go regularnie pić i poznaj prosty przepis na zakwas z buraków od Pana Tabletki!
Środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi od Pana Tabletki
Burak to warzywo o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Jest bogaty w witaminy, zwłaszcza A i C oraz składniki mineralne: potas, magnez i żelazo. Zawiera azotany, kwas foliowy i cenne przeciwutleniacze.
Codziennie picie pół szklanki zakwasu z buraka, korzystnie wpływa na zdrowie i urodę, poprawia samopoczucie i wspiera profilaktykę wielu chorób. Przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm, obniża ciśnienie, stany zapalne i poprawia odporność. To doskonały środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi.
Przepis na zakwas z buraków od Pana Tabletki
Składniki:
- Duży szklany słój, najlepiej 5 litrowy
- 2- 3 kg buraków
- Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, goździki
- 2 główki czosnku, korzeń chrzanu
Przygotowanie:
Zalewa:
Na litr wody dodaj łyżkę soli oraz pozostałe przyprawy: pierz, liście laurowe, ziele angielskie, goździki. Przy większej ilości wody proporcjonalnie zwiększ ilość składników. Zalewę zagotuj.
Zakwas z buraków:
Buraki obierz, umyj i pokrój w kostkę lub plastry. Na dół naczynia włóż rozgniecione ząbki czosnku, chrzan, przyprawy, a następnie ciasno układaj pokrojone buraki. Zalej wszystko gorącą zalewą i szczelnie zamknij słój.
Po kilku dniach na powierzchni może pojawiać się piana, zbieraj ją, aby zakwas nie spleśniał. Proces kiszenia trwa od 5 do 7 dni. Kosztuj codziennie zakwasu, a gdy będzie miał intensywny kolor i smak, oznacza, że jest gotowy.
Zakwas przelej do wyparzonego słoja i trzymaj w lodówce – można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Pozostałe buraki możesz drugi raz zalać zalewą i przygotować kolejną porcję zakwasu.
Jak pić zakwas z buraków?
Zakwas z buraków możesz pić cyklami: pół szklanki codziennie przez dwa tygodnie i następnie dwa tygodnie przerwy. Możesz także spożywać pół szklanki co drugi dzień. Dzieciom podawaj łyżeczkę zakwasu co drugi dzień.
Dlaczego warto regularnie pić zakwas z buraków?
- Jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, poprawia wyniki krwi, dlatego warto pić go przy niedokrwistości.
- Skraca czas trwania infekcji - w tym przeziębienia.
- Przyspiesza rekonwalescencję po chorobie.
- Wspomaga trawienie i reguluje metabolizm.
- Dzięki dużej dawce przeciwutleniaczy, wspiera układ odpornościowy
- Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, chroni narządy wewnętrzne, walczy ze stresem oksydacyjnym.
- Wspiera pracę nerek.
- Poprawia pracę wątroby, wzmacnia ją i oczyszcza.
- Usuwa toksyny z organizmu. Działa oczyszczająco i detoksykująco.
- Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza sztywność tętnic i zapobiega chorobom układu sercowo- naczyniowego: miażdżycy i zawałom.
- Reguluje poziom cholesterolu i przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych
- Stymuluje pracę mózgu, przez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepływu krwi do mózgu. Dodaje energii i wspomaga koncentrację.