Kulinaria

“Najlepiej spożyć przed” i "należy spożyć do"- poznaj różnice!

Patrycja

Oct. 13, 2021, 6:19 p.m.

“Najlepiej spożyć przed” i "należy spożyć do"- poznaj różnice!

Termin przydatności do spożycia kryje się pod zapisem „należy spożyć do”, a data minimalnej trwałości to „należy spożyć przed”. Nie wszyscy jednak wiedzą, co tak naprawdę oznaczają te terminy. Poznaj różnice.

Zdjęcie “Najlepiej spożyć przed” i "należy spożyć do"- poznaj różnice #1

Data ważności produktów

Jedną z pierwszych rzeczy, na które zwracamy uwagę, podczas zakupów spożywczych, jest data ważności. Jednak na niektórych produktach spożywczych znajdują się zapisy: “najlepiej spożyć przed”. Z kolei na innych są zapisy: "należy spożyć do". Czym się od siebie różnią? Dowiedz się, co tak naprawdę oznaczają!

“Najlepiej spożyć przed”

Oznacza to datę minimalnej trwałości. Zapis ten stosowany jest w przypadku produktów, które nawet “po terminie” nie ulegają zepsuciu. Wówczas zmienia się ich smak, zapach czy konsystencja.

Do takich produktów należą: produkty zbożowe: mąki, makarony, kasze, ryże, kawa, herbata, część słodyczy, niektóre przyprawy, takie jak cukier i sól, wysokoprocentowe alkohole.

Termin ten oznacza, że produkty te możemy spożywać nawet po upływie ich daty ważności. Aczkolwiek musimy liczyć się z tym, że w miarę upływu czasu, mogą ulec pewnym zmianom.

Pamiętaj jednak, że nie ma produktów zupełnie bezterminowych, wszystkie po pewnym czasie tracą zdatność do spożycia.

„Najlepiej spożyć do”

Zapis ten oznacza termin przydatności do spożycia. Zjedzenie produktu po upływie tej daty, jest niebezpieczne i może spowodować groźne konsekwencje zdrowotne. Żywność oznaczona tym znakiem ma krótką ważność, której należy bezwzględnie przestrzegać. Powinna być spożyta najpóźniej w dniu upływu terminu ważności. Nie ryzykuj i stosuj się do zaleceń producentów.

Do produktów oznaczonych tym zapisem należą: mięso, ryby, produkty mleczne, wyroby garmażeryjne, soki niepasteryzowane.

Tych produktów po żadnym pozorem nie jedz po upływie terminu ważności. Ich spożycie może prowadzić do groźnych zatruć pokarmowych, które objawiają się bólami brzucha, wymiotami i biegunką.

To nie to samo!

Stosowane na opakowaniach oznaczenia: „należy spożyć do” oraz „najlepiej spożyć przed” wcale nie oznaczają tego samego. Dlatego stojąc przed sklepową półką i wybierając produkty, zwróć uwagę na to, co znajduje się na ich etykiecie.