SKŁADNIKI: 750 g cukinii (około 3 mniejszych sztuk) 1 puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu) 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cebuli prażonej 1 czubata łyżeczka curry 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Piekarnik nagrzewamy do 200°C, blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Cukinie kromy wzdłuż na pół i układamy skórką do dołu na przygotowanej blasze. Pieczemy przez 25 minut. W połowie pieczenia dodajemy do cukinii obrane ząbki czosnku. Cukinie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyciskamy dłońmi z nich sok, tak aby pasta nie była zbyt wodnista. Do kielicha blendera wrzucamy cukinię, …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://qchniapoprostu.blogspot.com/2021/10/pasta-z-pieczonej-cukinii-i-ciecierzycy.html