Przekąski

Śledź po kaszubsku

Oct. 12, 2021, 3:07 p.m.

Śledź po kaszubsku

4-5 filetów śledziowych a'la matias 3 cebule 150 g koncentratu pomidorowego 40 g suszonej żurawiny 10 łyżek oleju rzepakowego sok z 1 cytryny 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki majeranku 3 goździki 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3/4 łyżeczki pieprzu szczypta soli Filety wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę do namoczenia. Następnie kroimy w ukośne paski o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z olejem. Dodajemy listki laurowe, goździki i ziele angielskie. Dusimy całość na małym ogniu przez …