Wiśniówka z aromatem goździków

Przetwory

20.08.2021 10:45

Wiśniówka z aromatem goździków

2 kg wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 20 szt. goździków 1 kg cukru 200 ml spirytusu rektyfikowanego 96% 100 ml wody mineralnej 700 ml wódki Goździki miksujemy w młynku do kawy lub rozdrabniamy w moździerzu, łączymy z cukrem. Połowę wiśni wkładamy do dużego słoja (ok. 3 litrowego) i zasypujemy je połową ilości cukru. Dodajemy pozostałe wiśnie i i zasypujemy drugą połową cukru. 50 g spirytus łączymy z wodą mineralną i zalewamy nim wiśnie. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie wiśnie delikatnie mieszamy tak aby cukier się stopniowo rozpuszczał. Po upływie 7 dni wiśnie …