Kotleciki ryżowo-marchewkowe

Ewelina
22.04.2014 9:34
Kotleciki ryżowo-marchewkowe

Przepis

Kotleciki ryżowo-marchewkowe

Składniki:

100 g ryżu

2 duże marchewki

2 surowe jajka

2 ugotowane jajka

2 cebule

szczypiorek

1 łyżka masła

sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem.

Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.