Przepis
Składniki:
pierś z kurczaka
400g mięsa gulaszowego
1 cebula
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
garść żółtej fasolki
koperek
1 łyżka mąki
śmietana 18%
szczypta cukru
Wykonanie:
Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ew. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.