Przepis
Składniki:
wędzona pierś z kurczaka
puszka białej fasoli konserwowej
czerwona cebula
200 ml gęstego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
słodka papryka, ostra papryka, majeranek, kminek, pieprz cayenne, sól, pieprz, czosnek granulowany
łyżeczka oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego
Na patelni rozgrzać łyżeczkę tłuszczu, zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paseczki lub kostkę wędzoną pierś z kurczaka, wszystko podsmażyć, żeby pierś z kurczaka stała się chrupiąca, dodać przecier pomidorowy i odcedzoną fasolę. Nie należy z fasoli zmywać zalewy, należy ją jedynie odcedzić, to zagęści potrawę. Dodać przyprawy i wymieszać i spróbować, podgotować na małym ogniu bez przykrycia, aż wszystko zgęstnieje. Najlepiej podawać na ciepło.