Kulki ziołowe

Krzysztof
Przekąski
16.11.2014 13:54
Kulki ziołowe

Przepis

Składniki na kulki ziołowe:

· 125 serka typy Philadelphia

· ½ pęczka bazylii

· ½ pęczka szczypiorku

· kilka gałązek pietruszki

· szczypta soli

Zioła umyć i dokładnie osuszyć. Następnie drobno posiekać. Tu najlepiej sprawdzi się nóż, ponieważ przy szatkowaniu nożem zioła pozostaną suche. 1/3 ziół dodać wymieszać z serkiem i doprawić solą. Pozostałe zioła wysypać na talerz. Z serka formować niewielkie kulki ok.1,5cm średnicy i obtaczać je w ziołach.

Z podanych proporcji powinno wyjść po około 15 -20 sztuk. Dobrze, żeby przed podaniem kulki, zarówno ziołowe jak i orzechowe, postały trochę w lodówce. Wtedy stężeją i będą smaczniejsze.

Smacznego!