Jak oszczędzać czas i pieniądze na samodzielnym przygotowywaniu posiłków?

Agnieszka
Kulinaria
27.06.2021 13:58
Jak oszczędzać czas i pieniądze na samodzielnym przygotowywaniu posiłków?

Świat wokół nas zmienia się nieustannie, tak jak nasze podejście do wielu kwestii, w tym do jedzenia – a dokładniej do jego kupowania i przygotowywania. Jednym z najnowszych trendów jest filozofia food prep, która wciąż zyskuje nowych zwolenników. Nie tylko pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze przeznaczane na przygotowywanie posiłków, lecz także ułatwia zdrowsze odżywianie.  

Przygotowywanie posiłków na tydzień – od czego zacząć?

Początkowo gotowanie posiłków na cały tydzień z góry może się okazać sporym wyzwaniem. Jak się jednak okazuje, to wcale nie jest takie trudne. Filozofia food prep ma bowiem ułatwiać, a nie utrudniać przygotowywanie jedzenia. Polega ona na planowaniu i szykowaniu posiłków na kilka dni z góry. Z reguły opracowuje się jadłospis na cały tydzień. Zanim rozpoczniesz takie gotowanie, pamiętaj, że prep meal wymaga odpowiedniego przygotowania. Kup pojemniki, w których będziesz przechowywać gotowe dania lub bazy do nich, a także porozmawiaj z rodziną na ten temat. Zapytaj ich, co chcieliby jeść, co lubią najbardziej i wykorzystaj te informacje. Pamiętaj tylko o tym, by zrezygnować z dań tłustych oraz słonych i słodkich przekąsek. Poszukaj przepisów na ich zdrowsze, ale równie pyszne odpowiedniki. Zaplanuj też czas na zakupy i samo szykowanie jedzenia, by nie musieć poświęcać wolnych chwil przeznaczonych na inne czynności.

W jaki sposób przygotowywanie posiłków zgodnie z filozofią food prep pomaga oszczędzać?

Z pewnością zastanawiasz się, czy zmiana nawyków związanych z przygotowywaniem jedzenia dla ciebie i twojej rodziny może wpłynąć na oszczędność czasu i pieniędzy. Może i to w znacznym stopniu! Zwróć uwagę na to, że poświęcając kilka godzin w ciągu jednego dnia na zrobienie zakupów i gotowanie, otrzymujesz gotowe dania lub bazy do nich na cały tydzień. Później wystarczy jedynie je odgrzać lub dodać odpowiednie dodatki i gotowe. Te czynności nie zajmują tyle czasu, co przygotowanie posiłku od podstaw.

Oprócz tego, planując posiłki, zawsze przygotowujesz listę zakupów i jeśli się jej ściśle trzymasz, kupujesz tylko to, co jest faktycznie niezbędne. Dzięki temu nie wydajesz niepotrzebnie pieniędzy. Zyskujesz wręcz podwójnie, gdyż nie wyrzucasz nadmiaru jedzenia, które często się kupuje podczas spontanicznych zakupów.

Food prep – oszczędzanie i zdrowsze odżywianie

Wiele osób decyduje się na planowanie jadłospisu z góry na kilka dni z jeszcze jednego powodu. Ułatwia to wprowadzenie zmian w swojej diecie i znacznie zdrowsze odżywianie. Warto tutaj podkreślić, że odpowiednio opracowana dieta dostarcza energię potrzebną do funkcjonowania przez cały dzień, składniki odżywcze niezbędne dla organizmu, a oprócz tego pozwala na utrzymanie prawidłowej wagi ciała.