Na pewno każdy z nas w swojej kuchni choć raz używał ziół prowansalskich, jednak nie każdy wie, że ta popularna przyprawa ma niezwykłe, prozdrowotne właściwości! Dowiedz się więcej na ten temat z poniższego artykułu.
Zioła prowansalskie
Zioła prowansalskie to niezwykle popularna mieszkanka przypraw, w skład której wchodzi osiem popularnych ziół: tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia, mięta pieprzowa, cząber, oregano i majeranek.
Ich nazwa pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, skąd zostały wprowadzone do sztuki kulinarnej i zyskały popularność na całym świecie. Są wyjątkowo aromatyczną mieszanką ziołową, często wykorzystywaną do potraw z mięs, drobiu, ryb, zup, sałatek, sosów. Podkreślają smak i zapach wielu potraw i dlatego są tak chętnie wykorzystywane w kuchni. Oprócz szerokiego zastosowania w gotowaniu, mają też sporo zdrowotnych właściwości.
Jakie zdrowotne właściwości mają zioła prowansalskie?
Zioła prowansalskie swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają poszczególnym składnikom ziołowym w nich zawartym.
Bazylia- źródło witamin A, B2, B6, C i E i wielu przeciwutleniaczy. Ma działanie przeciwzapalne, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa też rozgrzewająco i uspokajająco.
Oregano- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Obniża cholesterol i poziom glukozy, podnosi odporność i wspiera organizm w walce z infekcjami.
Majeranek- łagodzi katar, kaszel i zmniejsza stan zapalny zatok. Pobudza trawienie, przyspiesza metabolizm, dzięki czemu korzystnie wpływa na odchudzanie. Oprócz tego pobudza libido.
Cząber- pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, wspiera układ odpornościowy. Ma także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Rozmaryn- pozytywnie wpływa na odporność organizmu, wspiera układ krążenia, łagodzi ból mięśni. Olejek rozmarynowy działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo.
Tymianek- korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, pomaga przy wymiotach i biegunkach. Wspiera działanie układu oddechowego, wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne, bóle reumatyczne oraz kaszel.
Mięta- poprawia pracę układu pokarmowego, działa rozkurczająco, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Pomaga na bóle głowy, uspokaja i koi nerwy, odświeża oddech.
Szałwia- ceniona jest za swe właściwości bakterio- i grzybobójcze. Pomaga zminimalizować rozwój niebezpiecznych drobnoustrojów. Działa też rozkurczowo i moczopędnie.
Zioła prowansalskie pobudzają przemianę materii i wspierają trawienie. Warto dodawać je do tłustych, ciężkostrawnych i wysokokalorycznych potraw. Pomocne w problemach żołądkowych i dla osób na diecie bez soli.