Przepis
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 jaja
1 szklanka cukru (do całości dopełnić dwiema płaskimi łyżeczkami cukru waniliowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( z małą górką)
1 szklanka kefiru (maślanka i rzadka śmietana też się nada)
0,5 szklanki oleju
10 moreli
cukier puder do posypania
Jaja całe ubić z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać też olej, kefir lub maślankę, wszystko zmiksować do uzyskania jednolitej masy (powinna być dość gęsta, gwarantuje nam to, że owoce nie zapadną się do środka ciasta).
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać kaszą manną lub bułką tartą, wylać ciasto, następnie poukładać wypestkowane morele, owoce lekko docisnąć.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem.