Mielone kotleciki z orzechami

Mielone kotleciki z orzechami

Dzisiejszy obiad sponsorowany był przez orzechy 🙂 Były one dodatkiem zarówno do mielonych kotletów jak i do surówki z selera korzeniowego. Orzechy siekamy. Podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy na bok do przestudzenia. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła, wrzucamy cebulę. Smażymy aż do jej lekkiego zeszklenia. W misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną cebulę oraz dokładnie odciśniętą kajzerkę. Doprawiamy otartym w dłoniach majerankiem, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy niewielką ilość skórki otartej ze sparzonej cytryny oraz orzechy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym …

 https://smakinatalerzu.pl/2021/05/20/mielone-kotleciki-z-orzechami/
Zdjęcie profilowe Smaki Na Talerzu
Smaki Na Talerzu

Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Polecane