Używasz w kuchni koncentratu pomidorowego? Musisz to wiedzieć!

Używasz w kuchni koncentratu pomidorowego? Musisz to wiedzieć!

Koncentrat pomidorowy to produkt, który często używamy w kuchni. O czym warto w związku z tym wiedzieć? Sprawdźcie!

Koncentrat pomidorowy 

Koncentrat pomidorowy to produkt, który na dobre zagościł w naszej kuchni. Często używamy go do przyrządzenia różnych potraw tj. zupa czy sos pomidorowy. W zależności od producenta może się on różnić smakiem, nasyceniem koloru lub konsystencją. Na początku warto więc kupić kilka różnych produktów, aby później wybrać już swój ulubiony. Poznajcie kilka ciekawostek na temat koncentratu pomidorowego.

Zdjęcie Używasz w kuchni koncentratu pomidorowego? Musisz to wiedzieć! #1

Koncentrat pomidorowy a przecier pomidorowy 

Oba produkty powstają w skutek przecierania ugotowanych pomidorów przez sitko. Tak też powstaje przecier pomidorowy, który zazwyczaj jest dość rzadki i ma mniej „pomidorowy” smak. Koncentrat pomidorowy powstaje wskutek poddania przecieru pomidorowego różnym procesom. Między innymi przetarte pomidory są nadal gotowane, dzięki czemu część wody z niego wyparowuje. Koncentrat staje się wtedy bardziej gęsty oraz nabiera intensywnego smaku. Jeśli zależy nam na jakości, a nie ilości pomidorów w danym daniu to lepiej jest wybrać koncentrat, a nie przecier pomidorowy.

Zupa pomidorowa

Zupę pomidorową bardzo często przygotujemy z koncentratu pomidorowego, dzięki temu nabiera ona odpowiedniego koloru i smaku. Przed dodaniem koncentratu do zupy warto przez chwilę przysmażyć go na patelni. Dzięki tej czynności cukry, które są zawarte w koncentracie pomidorowym, karmelizują się, a zupa intensywniej pachnie. Uwalniane są wtedy resztki kwasy glutaminowego, który nadaje zupie lekko kwaśnego smaku.

Zdjęcie Używasz w kuchni koncentratu pomidorowego? Musisz to wiedzieć! #2

Właściwości odżywcze

Koncentrat pomidorowy tak jak i pomidory ma w sobie wiele składników odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem sodu i potasu, a także magnezu, żelaza oraz biotyny. Posiada w swoim składzie również witaminy z grupy C, E, B i K. Można w nim znaleźć również likopeny, które są naturalnym antyoksydantem. Zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych oraz schorzeń serca, a także pozytywnie wypływają na kondycję skóry oraz wzrok. Dzięki takiej ilości witamin spożywanie koncentratu pomidorowego poprawia też naszą odporność.

Przetwory pomidorowe są równie wartościowe, jak surowe pomidory

Podobno najzdrowsze są surowe warzywa, ponieważ mają w sobie najwięcej wartości odżywczych. Jeśli chodzi jednak o pomidorowy i koncentrat pomidorowy, czy inne przetwory z tych warzyw, to są one równie wartościowe, jak surowe warzywa. Pomimo że są one poddane procesowi pasteryzacji, to nadal zachowują wiele cennych witamin i mikroelementów. Są one przetwarzane w wysokiej temperaturze, co powoduje, że są bezpieczne pod względem mikrobiologicznym, jednak nie tracą przy tym swoich wartości odżywczych. Można więc spożywać zarówno surowe jak i przetworzone pomidory, ponieważ mają one w sobie podobną ilość wartości odżywczych oraz witamin. 

Katarzyna

Polecane