W każdej kuchni powinna znaleźć się oliwa. Co warto o niej wiedzieć i dlaczego warto mieść ją w kuchni? Sprawdź!
Oliwa z oliwek
Dziś możemy kupić wiele rodzajów oliwy z oliwek. Produkt ten jest zdrowy i powinno się go używać do przeróżnych potraw. Może posłużyć jako podstawa sosu czy jako olej do smażenia. Oliwa jest bardzo zdrowa, a dotarła do Polski z Grecji, gdzie jest jednym z podstawowych produktów w kuchni. Musisz jednak pamiętać, że oliwa ma niski punkt dymienia. Oznacza to, że jeśli nagrzeje się ona do danej temperatury i przekroczy tę wartość, to nie nadaje się już do dalszego spożywania. Gdy oliwa zostanie podgrzana do zbyt wysokiej temperatury, wtedy zaczyna się rozkładać chemicznie, co powoduje utratę większości przeciwutleniaczy. Dodatkowo uwalniane są toksyczne chemikalia w formie dymu, a dalsze jej konsumowanie jest niebezpieczne dla twojego zdrowia.
Bogactwo tłuszczy
Oliwa z oliwek jest produktem, który dobrze uzupełnia twój organizm w tłuszcze, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera ona bowiem w sobie bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych tj. omega-3 i omega-6, które są zdrowymi tłuszczami. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na nowotwór i dodatkowo utrzymują odpowiedni poziom zdrowego cholesterolu we krwi. Oliwa z oliwek ma w swoim skaldzie również witaminy E i K, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, oraz są potrzebne do budowy zdrowych zębów i kości.
"Okazyjna cena”
Oliw z oliwek nie jest produktem tanim, dlatego miej się na baczności, gdy sklepy kuszą niską jej ceną. Oliwa wysokiej jakości jest droga, ponieważ nie da się jej wyprodukować w Polsce, dlatego musi być sprowadzana z zagranicy. W niższej cenie możesz kupić gorszą jej wersję, która nie nada się do przygotowywania posiłków. Przed zakupem dokładnie przeczytaj etykietę, ponieważ znajdziesz tam informację na temat procesu produkcji, pochodzenia oliwek i miejsca produkcji.
Przechowywanie oliwy
Oliwa z oliwek to po prostu sok z oliwek. Każdy sok ma swój termin przydatności, dlatego tak samo jest z oliwą. Aby nie stracił ona swoich właściwości po otwarciu, należy ją wykorzystać do 90 dni od otwarcia. Powinna być przechowywane w suchym i chłodnym oraz ciemnym miejscu. Nie należy przechowywać jej w lodówce, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury może zmętnieć. Najlepiej jest też trzymać ją w butelce z ciemnego szkła, które dodatkowo utrudniony dostęp światła do niej.
Smażenie na oliwie
Oliwa jest bardzo dobrym produktem do smażenia. Jej punkt krytyczny jest bardzo wysoki, ponieważ wynosi około 210 stopni Celsjusza. Do tej temperatury możesz bezpiecznie smażyć na oliwie i nie straci on swoich właściwości. Jednak w wyniku długiego smażenia na mocnym ogniu może ona stracić cenne właściwości odżywcze, dlatego do długiego smażenia najlepiej zastosować rafinowaną oliwę z oliwek.