Lato to sezon grillowy, chętnie przesiadujemy wieczorami ze znajomymi na działce grillując. Z potraw przyrządzanych na grillu Polacy najchętniej wybierają kiełbasę. Mięsny aromat i chrupiąca skórka, to jest to, co uwielbiamy w kiełbasie. Niestety, nie wszystkie rodzaje kiełbasy nadają się na grilla, czy wiedziałeś jak wybrać tą najlepszą? Sprawdź nasze wskazówki.
Jak jest robiona kiełbasa?
Kiełbasa jest produkowana z tłuszczu, przypraw i rozdrobnionego mięsa. Są różne rodzaje, suszona, parzona, surowa, dojrzewająca. Wielu producentów dodaję wodę i ulepszacze smaku.
Rodzaje kiełbas
- Trwałe – należą do nich kabanosy i salami, są to kiełbasy zawierające do 36% wody w składzie.
- Półtrwałe – żywiecka, jałowcowa, krakowska, mają do 56% wody.
- Nietrwałe – parówki i mortadele, do 72% wody.
Im więcej wody w składzie kiełbaski, tym gorszy będzie smak.
Przy wyborze w pierwszej kolejności powinniśmy zwracać uwagę na skład kiełbasy.
Im mniej składników tym lepiej, kupując kiełbasę, czytajmy etykiety. Wybierajmy takie, które w składzie mają jak najwięcej mięsa i przypraw, a jak najmniej konserwantów. Odrzućmy też te z dodatkami i wypełniaczami. Jeśli w składzie są wymienione E450 i E452 to powinniśmy zrezygnować z zakupu. Są to fosforany, dodając je, producenci uzyskują większą masę mięsa. E300 i E316 to utrwalacze koloru. E407 to karagen, który powoduje zmianę konsystencji wody na żelową.
Niestety jakość idzie w parze z ceną, te lepsze kiełbaski będą droższe.
Wygląd kiełbasy
Zwracajmy uwagę na kolor jelita i skórki kiełbasy, jeśli jest mocno żółty, to znaczy, że dodano barwniki dla ulepszenia wyglądu. To zwykłe oszustwo. W kiełbasie powinno być zauważalne mięso i tłuszcz. Jeśli jest mało elastyczna, to będzie oznaczać, że ma w składzie dużo wody. Pamiętajmy, że biały nalot na kiełbasie jest naturalny. To po prostu sól.
Jaką kiełbasę wybrać na diecie
Będąc na diecie, kupujmy kiełbaski z jak najmniejszą zawartością tłuszczu, najlepsze będą drobiowe. Aby nie przytyć, nie powinniśmy podczas jedzenia łączyć tłuszczy z węglowodanami.