Beza z karmelizowanymi śliwkami

Beza z karmelizowanymi śliwkami

Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez ok1 godzinę 15 minut, aż beza porządnie się wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można …

 https://www.i-lovelife.pl/kuchnia/beza-z-karmelizowanymi-sliwkami/
Zdjęcie profilowe I LOVE LIFE
I LOVE LIFE

"Eat well - Travel Often" Blog kulinarno-podróżniczy stworzony z miłości i pasji do gotowania i podróży - samo życie :)

Polecane