Babka migdałowa

Ciasta
07.04.2021 19:46
Babka migdałowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować na jasną, puszystą masę. Gdy masa zwiększy objętość dodawać kolejno jajka,cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi migdałami. Wszystko wmiksować do masy maślanej. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z migdałów. Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić. Śmietankę zagotować …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.i-lovelife.pl/kuchnia/babka-migdalowa/