Drożdżówki z orzechami

Ciasta

April 8, 2021, 2:08 p.m.

Drożdżówki z orzechami

Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W garnku rozpuścić masło z mlekiem i podgrzewamy ale tak, żeby nie zagotować. Do drożdźy dodajemy ostudzone mleko z masłem i jajko i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wszystko do przesianej mąki i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aby wyrosło. Przygotowujemy nadzienie. Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować nadzieniem a następnie złożyć 1/3 część dłuższego boku a następnie nałożyć na to pozostałą 1/3 część ciasta. Powstały prostokąt …