Bułeczki z czekoladą

Desery

19.10.2020 13:12

Bułeczki z czekoladą

Składniki/12 sztuk: – 550 g mąki pszennej – 100 g drobnego cukru do wypieków – szczypta soli – 10 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych – 80 g masła, roztopionego – 250 ml mleka – 1 jajko Nadzienie czekoladowe* – 80 g roztopionego masła – 100 g brązowego cukru – 2 łyżki kakao – 150 g smażonych solonych orzechów nerkowca Polewa z serka kremowego – 60 g masła – 1/3 szklanki cukru pudru – 120 g serka kremowego np. philadelphia – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy – 2 – 4 łyżki mleka *możecie również użyć gotowego kremu czekoladowego, który mieszamy z pokrojonymi drobno orzechami i smarujemy ciasto 🙂 Przygotowanie: Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii lub cukier wanilinowy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać kakao wymieszanym z cukrem i pokrojonymi drobno orzechami.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/buleczki-z-czekolada/