Składniki/ ok. 24 sztuk: ciasto – 430 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania – 4 żółtka – 14 g drożdży świeżych ( można zastąpić suchymi -7 g ) – 1/3 szklanki cukru – pół łyżeczki soli – 60 g roztopionego masła – ok. 1 litr oleju lub smalcu do smażenia Drożdże zasypać łyżką cukru rozetrzeć a następnie zalać ciepłym mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać łyżkę mąki i wymieszać dokładnie aby nie powstały grudki. ( cukier, mleko oraz mąkę zabrać z porcji przygotowanej na ciasto). Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie dodajemy pozostałe …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.i-lovelife.pl/kuchnia/oponki-drozdzowe/