Tarta z bobem

Obiad
20.07.2017 8:44
Tarta z bobem

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 350g bobu – 300 g serka ricotta – 3/4 szklanki śmietany 18% – 3/4 szklanki startego parmezanu – 1 jajko + jedno do posmarowania – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm (ciasto powinno wystawać poza brzegi formy) i nakłuj widelcem. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm. Na tak przygotowane ciasto wyłóż przygotowane nadzienie, częściowo przykrywając je wystającym poza formą ciastem. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-z-bobem/