Jak zrobić domowy chrzan? Poznaj prosty przepis!

Jak zrobić domowy chrzan? Poznaj prosty przepis!

Masz ochotę na domowy chrzan, ale boisz się, że nie obejdzie się bez łez? Poznaj przepis na pyszny, domowy chrzan!

Zdjęcie Jak zrobić domowy chrzan? Poznaj prosty przepis! #1

Chrzan

Chrzan to warzywo, które potrafi wycisnąć łzy, prawie tak dobrze, jak cebula. Jednak jest to bardzo dobry dodatek do kanapek, czy innych dań. Chrzan kupowany w sklepie nie ma tak dobrego smaku, jak ten zrobiony samemu i dodatkowo ma w sobie różne dodatki i wypełniacze. Poznaj nasze rady, jak go przyrządzić przy minimalnym nakładzie własnej pracy.

Składniki

Do przygotowania chrzanu będziesz potrzebowała kilka składników. Na pewno oprócz małego słoiczka i miski, musisz przygotować:

-2-3 korzenie chrzanu (ok. 300 g),

-3 łyżki soku z cytryny,

-3-5 łyżek wrzącej wody,

-1 łyżeczka cukru,

-½ łyżeczki soli.

Dodatkowo przyda ci się również tarka do starcia chrzanu. Możesz też postawić na nowocześniejsze przyrządy takie jak blender, wyciskarka wolnoobrotowa lub sokowirówka.

Zdjęcie Jak zrobić domowy chrzan? Poznaj prosty przepis! #2

Tarcie chrzanu

Tarcie chrzanu to chyba najgorsza czynność przy jego przygotowywaniu. Możesz go zetrzeć metodą tradycyjną, czyli na tarce lub wykorzystać do tego nowocześniejsze sprzęty, niż zwykła tarka. W zależności, jaką opcję wybierzesz, to chrzan może mieć różne konsystencje, a dla ciebie będzie to oszczędność czasu. Chrzan można zetrzeć:

- za pomocą zwykłej tarki, gdzie starty chrzan jest puszysty i ma najdrobniejsze wiórki, ale jest to metoda czasochłonna, która potrafi wycisnąć wiele łez,

- za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki czemu chrzan również ma puszystą konsystencję, a ty zaoszczędzisz wiele czasu i chusteczek,

- poprzez zmiksowanie go w blenderze, ale przez to chrzan jest w postaci małych kawałków, a nie puszystej konsystencji.

Zdjęcie Jak zrobić domowy chrzan? Poznaj prosty przepis! #3

Przepis na domowy chrzan

Przygotowanie chrzanu jest bardzo proste. Wystarczy obrać dokładnie to warzywo oraz zetrzeć je na tarce lub przy użyciu innych sprzętów tj. blender, sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa.

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, a wszelkie przyprawy dodawać do smaku, według własnego uznania. Taki chrzan należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Przed spożyciem powinno się go dokładnie wymieszać, ponieważ na wierzchu będzie łagodniejszy niż wewnątrz słoika. Należy go zjeść do miesiąca, ponieważ później nie będzie już tak dobry

Dodatki 

Do podstawowej wersji chrzanu możesz dodać również inne składniki, które „podkręcą” lub złagodzą jego smak. Wszystko zależy od tego, czy chcesz mieć ostrą przyprawę, czy wolisz łagodną jej wersję. Do domowe chrzanu możesz dodać np.:

- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,

- 1 łyżkę startych, ugotowanych buraków lub żurawiny,

- połowę drobno startego jabłka.

Cenne uwagi

Aby chrzan wyszedł pyszny i mocny zastosuj się do poniższych uwag:

- do przyrządzenia domowego chrzanu najlepiej jest kupić świeży i twardy chrzan. Jeśli w lodówce masz trochę zwiędły, to wystarczy, że włożysz go na kilka godzin do miski z zimną wodą, a odzyska świeżość,

- jeśli nie masz cytryny, to możesz ją zastąpić octem jabłkowym lub winnym,

- wszelkie przyprawy dodawaj według własnego gustu i smaku,

-przed przystąpieniem do tarcia chrzanu, otwórz okno, aby ten mocny zapach się ulatniał i nie szczypał tak w oczy.

Właściwości zdrowotne chrzanu

Chrzan to bardzo zdrowe warzywo, które warto jeść. Zazwyczaj dodaje się go do żurku, różnych mięs czy kanapek. Warzywo to ma w sobie składników odżywczych oraz witamin. Dostarcza on organizmowi witaminy z grupy B, A, E i K, a także witaminę C.

Chrzan ma w sobie również wapń, żelazo, sód i potas. Posiada w swoim składzie związki, które zapobiegają rozwijaniu się nowotworów oraz pomaga w walce z przeziębieniem czy infekcją. Działa również pozytywnie na układ trawienny, który pobudza do pracy oraz wydzielania soków trawiennych.

Nie powinno się go jednak nadużywać, ponieważ może podrażnić błonę śluzową żołądka.

Katarzyna

true

Polecane