Chrzan - dlaczego warto go jeść?

Chrzan - dlaczego warto go jeść?

Chrzan jest bardzo popularny w kuchni i często wykorzystywany na wielkanocnym stole. Ma też wiele zdrowotnych i kosmetycznych właściwości, znanych już od tysięcy lat. Dowiedz się, dlaczego warto jeść chrzan.

Zdjęcie Chrzan - dlaczego warto go jeść? #1

Chrzan w kuchni

Chrzan to popularny dodatek do wielu dań i potraw. Często dodaje się go do dań wielkanocnych: żurku, białej kiełbasy i mięs. To roślina korzeniowa o charakterystycznym ostrym smaku i aromacie. Chrzan rośnie dziko w rowach i na łąkach, ale w łatwy sposób można go uprawiać w przydomowym ogródku.

Dlaczego warto jeść chrzan?

Chrzan zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy A, B, B1, B2, C, E. Co ciekawe zawiera więcej rozpuszczalnej w wodze witaminy C, niż cytrusy (cytryny i pomarańcze). Oprócz tego w jego składzie obecny jest potas, sód, żelazo, fosfor, cynk, mangan, wapń, miedź i magnez.

Zdjęcie Chrzan - dlaczego warto go jeść? #2

Chrzan i jego zdrowotne właściwości

Do swojej codziennej diety warto włączyć chrzan, ponieważ jego zdrowotne i kosmetyczne właściwości cenione są już od tysięcy lat.

Na odporność

Chrzan zawiera substancje, które wspierają działanie układu odpornościowego i wspomagają organizm w walce z infekcjami dróg oddechowych i moczowych.

Na infekcje

Chrzan zmniejsza uporczywe objawy przeziębienia i grypy. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Zdjęcie Chrzan - dlaczego warto go jeść? #3

Na ból

Chrzan działa przeciwbólowo. Okłady z liści lub startego korzenia chrzanu przyniosą ulgę przy obrzękach i bólach reumatycznych oraz zapalaniu stawów.

Na ciśnienie

Chrzan reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Wspiera wytwarzanie czerwonych krwinek.

Na trawienie

Wspiera trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza metabolizm. Przynosi ulgę po ciężkim i obfitym posiłku. Oprócz tego pobudza apetyt.

Zdjęcie Chrzan - dlaczego warto go jeść? #4

Na nowotwory

Ma działanie antyoksydacyjne, zawarte w nim substancje pomagają pozbyć się wolnych rodników i zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych.

Ochrona w ciąży

Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, chroni kobiety w ciąży, wspiera prawidłowy rozwój płodu i zapobiega pojawianiu się wad.

Na dobre samopoczucie

Co ciekawe, chrzan może wpływać na lepszy nastrój i samopoczucie oraz obniżać poziom stresu.

Na skórę

Ceniony jest także ze względu na kosmetyczne właściwości. Ma działanie rozjaśniające, likwiduje przebarwienia i plamy, zmniejsza też widoczność piegów.

Zdjęcie Chrzan - dlaczego warto go jeść? #5
Patrycja

Polecane