Znudziła Ci się sałatka jarzynowa? Podaj ją w taki sposób i zaskocz gości

Agnieszka
Kulinaria
14.03.2025 10:22
Znudziła Ci się sałatka jarzynowa? Podaj ją w taki sposób i zaskocz gości

Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa świątecznego stołu – pojawia się przy okazji Bożego Narodzenia, Wielkanocy i rodzinnych spotkań. Jest smaczna, sycąca i pełna kolorów, ale… nieco przewidywalna. Często podajemy ją po prostu w misce, przyozdobioną jajkiem, szczypiorkiem lub ogórkiem. Ale co jeśli można by było nadać jej zupełnie nowy wygląd, nie zmieniając tego, co w niej najlepsze – smaku?

Zaskocz swoich gości efektownym, ale prostym pomysłem: podaj sałatkę jarzynową w kruchej tarteletce albo jako nadzienie roladek z szynki! Takie formy podania sprawią, że klasyczna sałatka zyska nową odsłonę – idealną na przyjęcia, święta czy jako kreatywną przekąskę na bufet.


Sałatka jarzynowa w nowoczesnej odsłonie

Na zdjęciu widzimy dwie pomysłowe formy podania klasycznej jarzynówki:

  1. Tarteletki z sałatką – kruche babeczki wypełnione sałatką jarzynową, udekorowane plasterkiem marynowanej papryki i świeżą natką pietruszki. Taka prezentacja sprawia, że każde nadzienie staje się osobną, estetyczną porcją. Goście mogą łatwo sięgnąć po jedną sztukę – to idealna przekąska typu finger food.

  2. Roladki z szynki z sałatką – cienkie plastry szynki zawinięte wokół porcji sałatki. Takie roladki są lekkie, poręczne i prezentują się bardzo elegancko. Idealnie sprawdzą się na świątecznym stole jako zimna przekąska, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

To świetny sposób, by tradycję połączyć z nowoczesnością – nie musisz rezygnować ze sprawdzonych smaków, by stworzyć coś, co wygląda jak z katalogu kulinarnego.


Co warto wiedzieć, zanim podasz jarzynówkę inaczej?

  • Kruche tarteletki kupisz gotowe lub przygotujesz samodzielnie – upewnij się, że są dobrze wypieczone i nie będą nasiąkać.
  • Roladki z szynki najlepiej przygotowywać z delikatnej, cienkiej szynki (np. konserwowej lub drobiowej), która dobrze się zwija.
  • Dekoracja ma znaczenie – natka pietruszki, plasterki papryki, ogórka kiszonego, rzodkiewki czy jajka przepiórczego dodadzą kolorów i świeżości.
  • Porcje powinny być małe i wygodne do jedzenia bez sztućców – to kluczowe, gdy serwujesz danie na zimno, jako przekąskę.

Sałatka jarzynowa – klasyczny przepis jak u mamy


Składniki (na ok. 6 porcji):

  • Marchew – 3 średnie sztuki (ok. 300 g)
  • Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka (ok. 100 g)
  • Seler korzeniowy – kawałek (ok. 100 g, opcjonalnie)
  • Ziemniaki – 3 średnie sztuki (ok. 300 g)
  • Jajka – 4 sztuki
  • Ogórki kiszone – 4 sztuki (ok. 200 g)
  • Jabłko kwaśne – 1 sztuka (ok. 150 g)
  • Groszek konserwowy – 1 puszka (ok. 240 g po odsączeniu)
  • Majonez – 150 g
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz czarny mielony – do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj warzywa i jajka Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler gotuj w mundurkach do miękkości (ok. 30–40 minut, w zależności od wielkości). Jajka ugotuj na twardo (ok. 9 minut od zagotowania). Odstaw do ostudzenia.

  2. Obierz i pokrój składniki Warzywa i jajka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Tak samo postępuj z ogórkami kiszonymi i jabłkiem (jabłko obierz wcześniej ze skórki).

  3. Połącz wszystko w misce Do dużej miski wrzuć wszystkie pokrojone składniki oraz groszek odsączony z zalewy. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, by smaki się przegryzły.


Czas przygotowania i porcja:

  • Łączny czas przygotowania: ok. 1 godz. (z gotowaniem i chłodzeniem)
  • Liczba porcji: 6–8
  • Kaloryczność: ok. 280 kcal na porcję
  • Alergeny: jaja, seler, musztarda

Pomysły na podanie:

  • W mini tarteletkach jako finger food – idealne na Wielkanoc, chrzciny, komunie.
  • W formie roladek z szynki – eleganckie i efektowne.
  • Na krakersach lub grzankach – jako mini kanapki na raz.
  • Udekorowana ćwiartkami jajek przepiórczych i koperkiem – klasyka w stylowym wydaniu.
Zdjęcie Znudziła Ci się sałatka jarzynowa? Podaj ją w taki sposób i zaskocz gości #1
Zamknij ×
Kluczowe Punkty
  • Sałatka jarzynowa to tradycyjna potrawa na świątecznym stole.
  • Można ją podać w nowoczesny sposób, np. w tarteletkach lub jako roladki z szynki.
  • Takie podanie jest efektowne i idealne na przyjęcia oraz święta.
  • Kruche tarteletki można kupić lub zrobić samemu, ważne by były dobrze wypieczone.
  • Roladki najlepiej przygotować z cienkiej, delikatnej szynki.
  • Dekoracja potrawy ma duże znaczenie dla jej prezentacji.
  • Sałatka jarzynowa może być przygotowana według klasycznego przepisu z różnymi składnikami.
  • Pomysły na podanie to m.in. tarteletki, roladki z szynki, krakersy czy grzanki.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną