Najważniejsze informacje producenta, jakie można znaleźć na tej stronie internetowej o patelni, której stałam się szczęśliwą posiadaczką: dzięki specjalnej powłoce tytanowo-diamentowej patelnie WOLL Diamond są jeszcze bardziej trwałe niż tradycyjne naczynia tego typu, nawet te tytanowe powłoka patelni jest odporna na mechaniczne uszkodzenia , na przykład odkształcenia, zarysowania i starcia dzięki wbudowanym kryształom diamentu nanokompozyt i technologia NON-STICK zapewniają nieprzywieralność dna specjalny stop i technologia odlewu zapewniają akutermiczność - idealną absorpcję ciepła. Nie dość, że ogranicza to zużywanie energii, bo po nagrzaniu trzeba zmiejszyć moc palnika na mniejszą, to jeszcze nie trzeba placków odwrać co chwilę - dno patelni smaży z taką samą mocą na jego środku, jak i przy brzegach. Najważniejsze w całym testowaniu patelni WOLL było dla mnie to, czy rzeczywiście można na niej przyrządzać posiłki bez użycia tłuszczu oraz, co się z tym wiąże, czy potrawy nie będą przywierać do dna. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Z wyrośniętego ciasta rozciągnij w dłoniach placek na pizzę wielkości patelni Woll Diamond i pozostaw na blacie na 15 minut. Lity uchwyt wykonany jest z materiału odpornego na działanie temp. do 250C, ale dzięki systemowi click-by-clik na czas pieczenia można go wypiąć, a następnie chłodnym uchwytem wyciągnąć gorącą patelnię szklana pokrywa wykonana jest z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Gdy spód omleta się przyrumieni wystarczy podnieść jego brzegi łopatką i przewrócić na drugą stronę (ja tego nie zrobiłam, ponieważ nie mam tak dużej łopatki a nie chciałam porwać omleta ;) ). Mimo, że nie natłuściłam patelni, pizza ani trochę nie przywarła! Pizza melanzane z patelni Składniki: Zaczyn 20 g. świeżych drożdży 200 ml. lekko ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mąki pszennej Gdy pomyślałam sobie o tym solidnym, grubym, idealnie utrzymującym ciepło dnie od razu nabrałam ochoty na przyrządzenie potrawy, której jakość spodu i wypieku zależy właśnie od podłoża, na którym się piecze. Gdy nie mam czasu na stanie w kuchni, najlepszym pomysłem na szybki obiad jest danie jednogarnkowe. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana wyjmij ją i połóż na niej placek pizzy, posmaruj go sosem pomidorowym i umieść w piekarniku na 5 minut. Gdyby ktoś zapytał mnie, bez jakiego sprzętu kuchennego nie wyobrażam sobie gotowania, bez wahania odpowiedziałabym, że nie mogłabym obejść się bez patelni. Ciasto właściwe zaczyn 270 g. mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch 1/2 bakłażana 3 mniejsze pomidory 125 g. mozzarelli w kulce 5 łyżek gęstej passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz świeże zioła i parmezan do posypania (opcjonalnie) Po wbiciu jajka na powierzchnię zmieniam moc palnika na średnią, białko idealnie się ścina, a żółtko pozostaje płynne. Do tej pory w swojej kuchni korzystałam już z bardzo wielu dostępnych w sprzedaży tańszych czy droższych patelni. ponadto producent oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna, a także - wg standardów UE - 2 letnią gwarancję na powłokę i uchwyty. Włóż kulkę ciasta z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Masło, które zaczynało w związku z tym zmieniać kolor na brązowy tworzyło brzydką ciemną otoczkę wokół jajka. Jego przyrządzenie na patelni WOLL Diamond również nie wymaga jakiegokolwiek natłuszczania dna. Posyp z obu stron solą a następnie zgriluj na patelni grillowej. Zawsze denerwowało mnie to, że aby białko było ścięte musiałam dłużej trzymać je na patelni. Nawet przy dużej dbałości o ich dno, prędzej czy później jego powłoka zużywa się, a nasze jedzonko nieprzyjemnie przywiera do dna i przypala się. Na patelni WOLL smażę jajka sadzone bez grama masła. Dzięki możliwości gotowania bez użycia tłuszczu, przygotowywane na niej posiłki są zdrowe i mniej kaloryczne. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. 8 milimetrowe dno gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach oprawa uchwytu, montowana w technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje 100% bezpieczeństwa. Smażąc placki ziemniaczane na patelnię WOLL wlewam łyżeczkę oleju, rozsmarowuję go pędzelkiem po dnie i mam niskotłuszczowe ulubione placusszki gotowe. Musiałam koniecznie upiec na patelni WOLL Diamond domową pizzę. Warto też dodać, że dno patelni nagrzewa się szybko i równomiernie. Kocham placki ziemniaczane, ale od zawsze miałam z nimi problem z powodu oleju, który wpijały. Po opróżnieniu patelni z takich pyszności wystarczy opłukać ją pod bieżącą wodą. Służy do energooszczędnego gotowania/pieczenia w temp. do 250 °C., również w piekarniku. Podhaczam brzeg jajka łopatką, a ono dosłownie ślizga się po patelni :)