Barszcz a'la ukraiński

Agata
Zupy
19.02.2021 11:27
Barszcz a'la ukraiński

Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 2 litry wody 1 puszka białej fasoli 350 g buraków olej lub smalec do smażenia 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz szczypta cukru 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy mięso. U nas z reguły wtedy na stole pojawia się waza z parującym barszczem ukraińskim. Warzywa przesmażamy przez 3 - 4 minuty na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W tytule napisałam barszcz ala ukrainski, bo mój dzisiejszy przepis nie jest takim tradycyjnym przepisem na tę zupę. Warzywa, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka z mięsem i gotujemy przez 40 minut. W międzyczasie buraki ścieramy na grubej tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Gdy za oknem temperatury poniżej zera, wtedy największą ochotę mamy na duży talerz rozgrzewającej i sycącej zupy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/01/barszcz-ala-ukrainski.html