Muffinki z białej fasoli (bez glutenu, cukru i laktozy)

Natalia

Fit

20.02.2021 12:50

Muffinki z białej fasoli (bez glutenu, cukru i laktozy)

Składniki (9-10 sztuk): 1 puszka białej fasoli (400g) 3 łyżki masła orzechowego 1 dojrzały banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka miodu lub ksylitolu (opcjonalnie) Polewa/krem: Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć ok. 30 minut namoczyć w gorącej wodzie, następnie odcedzić i zmiksować z 1/4 szklanki ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Choć mi raczej wyszedł bardziej daktylowy krem niż polewa, ale równie pyszny i równie dobrze pasujący do tych muffinek :) Muffinki nie zawierają glutenu - do zagęszczenia użyłam mąki ryżowej, a zamiast cukru jest słodki banan - w razie preferencji można dosłodzić miodem lub ksylitolem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, zwłaszcza jeśli przygotujemy daktylową polewę. Polewa/krem: 80g daktyli 2 duże łyżki gorzkiego kakao 1/4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Skoro były już takie z czerwonej fasoli, które bardzo lubię i zawsze wychodzą pyszne, to nadeszła pora i na takie z białej. Przełożyć do blendera, dodać masło orzechowe, jajko, banana, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2019/12/muffinki-z-biaej-fasoli-bez-glutenu.html